Pagina's

dinsdag 5 maart 2013

Vintage revival!


Ik hou ontzettend veel van de verschillende interieurstijlen uit de vooral vroege maar ook late 20e eeuw in Nederland maar ook uit Scandinavië . Ik ben dan ook vaak opzoek in 2e hands winkels naar toffe meubels. Op een dag zag ik ze staan, de perfecte jaren 50 stoelen.

Ik besloot er nog even over na te denken omdat ik ze sowieso niet meteen kon meenemen. Eén grote tip voor als je iets leuks ziet bij de kringloop: NEEM HET DIRECT MEE! Natuurlijk deed ik dit niet en kon ik wel huilen toen ze de volgende dag verdwenen waren. Gelukkig heb ik een hele lieve zus die met een marktplaats advertentie aan kwam zetten met precies dezelfde stoelen! Deze keer twijfelde ik niet en een paar dagen later stonden ze in m'n huis. Dit is wel al een paar maandjes terug maar eindelijk had ik de tijd en ruimte om ze eens goed op te knappen.

Aanvankelijk wilde ik de stoelen schilderen maar ze waren in zo'n goede staat dat dat zonde zou zijn van het hout. De oude waslaag was wel aan vervanging toe, de stoel plakte en was omhuld met een oude muffe rooklucht. Met wasbezine hebben we gepoogd deze laag te verwijderen maar al snel bleek dit niet veel goeds voor het hout te doen. We hebben ze toen alleen wat licht afgenomen waarna we het hout met meubeline behandeld hebben. De zittingen zijn aangepakt met deze spuitbus van de kruidvat.De stoelen komen van de hand van meneer A.A Patijn en zijn gemaakt voor de Nederlandse meubel en ontwerpfabriek Pastoe in de jaren '50. Ondanks dat de rooklucht nog niet helemaal uit de bekleding is gegaan ben ik wel heel blij met het resultaat!


3 opmerkingen:

 1. Wat een gave stoelen, en wat een geluk dat je zus ze nog op MP vond! Michel en ik moeten echt snel maar eens kijken, ben zo benieuwd hoe het er nu uitziet! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lijkt me leuk! Je MOET sowieso ooit nog een keertje langskomen voor de primark;)

   Verwijderen
 2. Hoi, ik heb deze stoelen ook. Ze zijn inderdaad ontworpen door A.A. Patijn maar niet voor Pastoe. Ze maakten deel uit van de Poly-Z lijn van Zijlstra's meubelfabriek te Joure (Friesland). Kijk eens op www.friesdesign.com daar zie je ze ook met een originele reclameprent. Jouw bekleding lijkt origineel te zijn trouwens, dat is zeldzaam.

  BeantwoordenVerwijderen